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Brief Absences — SNAS

Frequently Asked Questions
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SNASs

Absent SEN Pupils

Q.1
A.

What do SNAs do when the SEN pupil is absent?
If a pupil to whom a Special Needs Assistant is assigned is absent from school, the
Special Needs Assistant should attend at school and undertake assigned duties.
If a pupil has a continuous absence, payment will be made to the Special Needs
Assistant for a maximum of 4 weeks or until the end of the school term, whichever is
the more favourable to the Special Needs Assistant. However, payment cannot
extend beyond the end of the Special Needs Assistant’s contract.
The Special Needs Assistant Payroll should be notified if the limits as above are due
to expire so that the Special Needs Assistant may be removed from the payroll to
help avoid the occurrence of any overpayment. (Circular PPT 07/04 & Circular
SNA18/04)

Return to Contents

Adoption

Q.2.
A

Can an SNA avail of time off work to attend pre-adoption classes or meetings
held within the state?

Yes, an adopting SNA may avail of time off to attend pre-adoption classes or
meetings held within the state which s/he is obliged to attend as part of the adoption
process. Evidence of the dates and time of classes and/or meetings is required by
the BoM. Such certification should be retained by the BoM for audit purposes.
(Circular 0019/2013)

What notice should be given regarding attendance at such meetings?

SNAs should give two weeks' notice for each absence to attend pre-adoption
meetings and classes, with evidence of the dates and times of meetings and/or
classes concerned. Such certification should be retained by the BoM for audit
purposes. (Circular 0019/2013)

Can the BoM employ a substitute SNA?
If the absence is for at least one day the BoM may employ a substitute SNA. The
substitute SNA will be paid by DES. (Circular 0019/2013)

Is an SNA entitled to time off work to attend meetings and/or classes held
outside the state relating to foreign adoptions?

Yes, in the case of foreign adoptions an adopting SNA may take some or all of the
statutory unpaid leave prior to the date of adoption to allow the SNA to attend
meetings and/or classes held outside of the state. (Circular 0019/2013)

Return to Contents

Ante-Natal Care Appointments/Classes

Q.6.
A.

Can an SNA avail of leave to attend ante-natal care appointments?

Yes. An SNA may avail of leave for medical appointments related to ante-natal care.
Evidence of appointment is required by the BoM. A copy of such evidence should be
retained by the BoM for audit purposes. A substitute SNA may be employed if the
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Q.11.

absence of the SNA is of duration of at least one day. The substitute SNA will be
paid by the DES. (Circular 0017/2013)

How much notice is a female SNA required to give in relation to absence due to
attendance at ante-natal appointments?

Two weeks notice should be given by the SNA for each appointment. Evidence of
appointment is required by the BoM. A copy of such evidence should be retained by
the BoM for audit purposes. (Circular 0017/2013)

Can a female SNA avail of time off work to attend ante-natal classes?

Yes, a female SNA may avail of leave to attend one set of ante-natal classes in a
working career, other than the last 3 classes in such a set of classes. (These three
classes take place while the teacher is on maternity leave). Evidence of attendance
is required by the BoM a copy of which should be retained for audit purposes. A
substitute SNA may be employed if the absence of the SNA is of duration of at least
one day. The substitute SNA will be paid by the DES. (Circular 0017/2013)

How much notice is a female SNA required to give in relation to absence due to
attendance at ante-natal classes?

Two weeks notice should be given by the SNA of each absence. Evidence of
appointment is required by the BoM. A copy of such evidence should be retained by
the BoM for audit purposes. (Circular 0017/2013)

Can a male SNA avail of leave to attend ante-natal classes?

A male SNA may avail of leave to attend the last two ante-natal classes in a set
attended by the pregnant mother. Evidence of attendance is required by the BoM. A
copy of such evidence should be retained by the BoM for audit purposes. A
substitute SNA may be employed if the absence of the SNA is of duration of at least
one day. The substitute SNA will be paid by the DES. (Circular 0017/2013)

How much notice is a male SNA required to give in relation to absence due to
attendance at ante-natal classes?
Two weeks notice should be given by the SNA of each absence. Evidence of
appointment is required by the BoM. A copy of such evidence should be retained by
the BoM for audit purposes. (Circular 0017/2013)

Return to Contents

Bereavement Leave

Q.12.
A

Can an SNA avail of bereavement leave?

Yes, an SNA may avail of bereavement leave in the event of the bereavement of a
family member. (Circular 0032/2010)

Special leave with pay is allowed to an SNA in the event of the bereavement of a
family member.

An SNA may avail of 5 consecutive days (including weekends) in the case of a
spouse*, partner, child, or a person to whom the SNA is in loco parentis.

An SNA may avail of 3 consecutive days (including weekends) in the case of a
parent, brother, sister, parent-in-law, step-parent, grandparent or a person who
resides with the SNA in a relationship of domestic dependency.

Should the death occur after school hours the special leave commences from the
following day. Should the death occur at the weekend, for example, a Saturday, the
special leave commences from the day directly following the death i.e. Sunday.
(Circular 0032/2010)

*spouse should be read as spouse or civil partner
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Q.13.

A

Is substitute cover provided by the Department for the SNA while s/he is on
bereavement leave?

Yes, a substitute may be employed by the BoM. Substitution will be paid by the DES
while the SNA is on bereavement leave. (Circular 0032/2010)

Return to Contents

Brief Absences

Q.14.

Q.19.

What does the term “brief absence” mean?
The term “brief absence” is used to describe short-term occasional absences
sanctioned by the employer during the school year. (Circular 0032/2010)

Does an SNA need to seek prior approval in order to avail of a brief absence?
Yes. The prior approval of the employer must be sought and granted for all brief
absences. (Circular 0032/2010)

What happens if an SNA is absent without the approval of the employer?

Any absence without the approval of the employer will be regarded as unapproved
leave, will be dealt with under disciplinary procedures and could lead to the cessation
of salary. (Circular 0032/2010)

Can a part-time SNAs avail of brief absences?
Yes. Pro-rata entitlements to brief absences will apply to SNAs employed on a part-
time basis. (Circular 0032/2010)

Can an SNA be absent for part of a school day and work for the other portion
of the day?

No, absence for part of a school day constitutes an absence for a full school day
(Circular 0032/2010), except in the case of attendance at antenatal classes. In the
case of ante-natal classes where possible the SNA should, having regard to
travelling distances etc. attend work before and after the classes (Circular SNA
13/05).

Can a brief absence of an SNA extend beyond the duration of the SNA’s
contract of employment?
No, absences shall not extend beyond the duration of the SNA's contract of
employment (Circular 0032/2010)

Return to Contents

Court Attendance

Q.20.
A.

Q.21.

Can an SNA avail of leave for court attendance related to school?

Yes an SNA may avail of leave for court attendance related to school business. The
maximum number of days allowed is the number of days as deemed necessary by
the court. The SNA will be paid and a substitute SNA will be paid by the DES.
Documentary evidence must be retained by the employer and notification of absence
must be submitted to the Department of Education and Skills via the OLCS. (Circular
0032/2010)

Can an SNA avail of leave to be a witness in court?

Yes an SNA may avail of leave to be a witness in court subject to receipt of a
summons or subpoena. The maximum number of days allowed, is as required by the
summons or subpoena. Documentary evidence must be retained by the employer
and notification of absence must be submitted to the Department of Education and
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Skills via the OLCS. The SNA will be paid. A substitute SNA will not be paid by the
DES. (Circular 0032/2010)
Return to Contents

Examination Leave

Q.22.
A

Can an SNA avail of examination Leave?
Yes, the SNA may avail of examination leave relevant to SNA duties. The leave is
confined to the day(s) of the exam only. Substitution will not be paid by DES
Documentary evidence must be retained by the employer and notification of absence
must be submitted to the Department of Education and Skills via the OLCS. (Circular
0032/2010)

Return to Contents

Force Majeure Leave

Q.23.
A

Q.24.

Q.25.

Can an SNA avail of Force Majeure Leave?

Yes, an SNA may avail of Force Majeure Leave where for urgent family reasons,
owing to an injury or the illness of a family member, the immediate presence of the
SNA at the place where the family member is, whether at his/her home or elsewhere,
is indispensably required. A substitute SNA may be employed. The substitute will be
paid by the DES. (Circular 0032/2010)

In this context “family member” means a child or adoptive child, spouse*/partner, a
person to whom the SNA is in loco parentis, a brother or sister, a parent or
grandparent or a person who resides with the SNA in a relationship of domestic
dependency. (Circular 0032/2010)

*spouse should be read as spouse or civil partner

What is the maximum amount of Force Majeure leave that can be availed of by
an SNA?

The maximum amount of Force Majeure leave that an SNA may avail of is 3 days in
12 consecutive months, or 5 days in 36 consecutive months. School Authorities
must ensure that these limits are not exceeded.

(Circular 0032/2010)

Can a substitute SNA be employed by the BoM to cover for the absent SNA on
Force Majeure Leave?
Yes, a substitute SNA may be employed. The substitute SNA will be paid by the
DES. (Circular 0032/2010)

Return to Contents

Graduation

Q.26.
A.

Q.27.

Can an SNA avail of leave in respect of his/her graduation?

An SNA may apply to the BoM for unpaid leave to attend his/her graduation which
may be considered by the BoM. If unpaid leave is approved by the BoM a substitute
SNA may be employed who will be paid by DES.

Can an SNA avalil of leave to attend the graduation of a family member?
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A

An SNA may apply to the BoM for unpaid leave to attend the graduation of a family
member which may be considered by the BoM. If unpaid leave is approved by the
BoM a substitute SNA may be employed who will be paid by DES.

Return to Contents

Health and Safety Leave

Q.28.
A

Q.29.

Can an SNA be placed on of Health and Safety leave?

A pregnant SNA may be placed on health and Safety leave if, following a maternity
related Health and Safety risk assessment, a risk is identified and if (a) it is not
possible to remove it (b) a temporary adjustment in the work environment of the SNA
is not possible (c) moving the SNA to suitable alternative work which does not entalil
the risk is not available and (d) following consultation with and certification from the
OHS. (Circular 0017/2013)

Can maternity related Health and Safety leave be granted in respect of more
than one period?

Yes, maternity related Health and Safety leave can be granted in respect of more
than one period provided the conditions outlined at Q.25 above are met. (Circular
0017/2013)

Will an SNA receive paid Health and Safety leave?

An SNA who is placed on Health and Safety leave will be paid for the first 21 days of
Health and safety Leave by the DES. Subsequently the SNA may be entitled to
receive H&S benefit from the Department of Social Protection.

Return to Contents

Jury Duty

Q.31.
A

Can an SNA avalil of leave for Jury Service?
Yes an SNA may avail of leave for jury service. The maximum number of days
allowed is the number of days as deemed necessary by the court. The SNA will be
paid. A substitute SNA may be employed. The substitute SNA will be paid by the
DES.
Documentary evidence must be retained by the employer and notification of absence
must be submitted to the Department of Education and Skills via the OLCS. (Circular
0032/2010)

Return to Contents

Paternity Leave

Q.31
A.

Q.33.

Can an SNA avail of paternity leave?

Yes, an SNA may avail of paternity leave in respect of the birth or adoption of his
child. Up to three school days may be taken within four weeks of the birth or in the
case of adoption within 4 weeks of the placement of the child. In the case of multiple
births or the adoption of more than one child at the same time the maximum of three
days applies. A substitute SNA may be employed. The substitute SNA will be paid
by the DES. (Circular SNA 13/05)

How much notice should an SNA give to the BoM of his intention to take
paternity leave?

AN SNA must give the BoM at least four weeks notice of his intention to take
paternity leave. (Circular SNA 13/05)
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Q.34. Can a substitute SNA be employed by the BoM while the SNA is on paternity
leave?
A. Yes a substitute SNA may be employed. The substitute SNA will be paid by the
DES. (Circular SNA 13/05)
Return to Contents

Post Natal care appointments

Q.35. Can an SNA avail of leave to attend post-natal care appointments?

A Yes. An SNA may avail of leave to attend medical appointments related to post-natal
care within 14 weeks of the birth. Evidence of appointment is required a copy of
which should be retained by the BoM for audit purposes. A substitute SNA may be
employed if the absence is of duration of at least one day. The substitute SNA will
be paid by the DES. (Circular 0017/2013)

Return to Contents

School Trips
Q.36. What are the requirements on SNAs when there is a school trip?
A. SNAs must attend the school and undertake appropriate duties or accompany the

children on the school trip. In the event of the SNA not attending this day will be
unpaid. (Circular PPT 07/04& Circular SNA 18/04)
Return to Contents

Teacher In-Service Days
Q.37. Does an SNA get leave when teachers have an in-service day?
A. No, the Board of Management should assign appropriate duties to the Special Needs
Assistant(s) employed in their school on days when teacher in-service courses are
being held. (Circular PPT 07/04 & Circular SNA 18/04)
Return to Contents

Wedding* Leave

Q.38. Can an SNA avail of marriage* leave?

A Yes, an SNA may avail of a maximum of 7 days (including weekends) and applicable
only if the marriage takes place during term time. If the marriage takes place during
holidays no leave in lieu is allowable. A substitute SNA will not be paid by the DES.
Documentary evidence must be retained by the employer and notification of absence
must be submitted to the Department of Education and Skills via the OLCS. (Circular
0032/2010)

Q.39. Can an SNA avail of leave for the wedding* of a family member?

A. Yes, an SNA may avail of 1 days’ leave for the wedding* of an ‘immediate’ family
member. Immediate family means child or adoptive child, a person to whom the SNA
is in loco parentis, a brother, sister or a parent if the wedding* takes place on a day
when the school is open. A substitute SNA will not be paid by the DES.
Documentary evidence must be retained by the employer and notification of absence
must be submitted to the Department of Education and Skills via the OLCS. (Circular
0032/2010)

Return to Contents

*spouse should be read as spouse or civil partner

*marriage should be read as marriage or civil partnership
*wedding should be read as wedding or civil ceremony
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