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Q.1. Who is eligible to apply for teacher exchange?   

A. The scheme is open to permanent teachers who have completed probation 
and who wish to exchange their posts.      

Back to Top 
 

Q.2. Who is not eligible to apply for teacher exchange? 
A. Teachers who are on re-deployment panels are not eligible to participate in 
 teacher exchange schemes.        

Back to Top 
Q.3. Who is responsible for finding teacher exchange partners? 
A. It is a matter for the teacher to find a colleague with whom they may wish to 
 enter into a teacher exchange arrangement. However, approval of a Teacher 
 Exchange is at the sole discretion of the Board of Management, pending 
 satisfactory interview and recruitment conditions.               

      Back to Top 
 

 
Q.4. What is the application procedure? 
A. Teachers should submit a "Teacher Exchange Application Form" (Appendix 
 Circular 12/03) to their Board(s) of Management as early as possible, but no 
 later than 1st March prior to the September that the teachers propose to 
 commence the teacher exchange arrangement. March 1st is also the closing 
 date for an application to extend a teacher exchange arrangement.  

Back to Top 
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Q.5. Can the proposed candidates be interviewed by the "receiving" Board
 of Management? 
A. It shall be open to a Board of Management to interview a teacher who 
 proposes to participate in an exchange arrangement. 
 
 CPSMA recommends that a Board of Management stipulates that the 
 approval of a teacher exchange arrangement is subject to: 

 The approval of the Department of Education and Skills 

 Continued registration of an incoming exchange teacher with the 
Teaching Council 

 Compliance by an incoming exchange teacher with Garda Vetting 
requirements 

 Pre-employment medical screening of an incoming exchange teacher 
with the OHS. 

 Approval of a teacher exchange is at the sole discretion of the Board of 
 Management, pending satisfactory interview and recruitment process listed 
 above. 

Back to Top 
 

Q.6. In the case of a teacher exchange arrangement, who is the “employer” 
 of the teacher who is moving schools? 
A. The Board of Management of the school in which the teacher is serving for 

the duration of the exchange (i.e. the host school) is considered to be the 
employer for the teacher and that teacher should sign a Fixed Term contract 
with the Board of Management. For payroll purposes (OLCS), the teachers 
are paid under their respective "serving" roll numbers. Primary Payments 
should be advised of  this as soon as the agreement is in place. 

Back to Top 
 

Q.7. When should the Board of Management respond to the application? 
A. The respective Boards of Management must issue a written notice of 
 approval or refusal to the teachers by the 1st of April and submit approved 
 applications to the Department before 10th April. 
 The change in personnel should also be noted in the relevant forms submitted 
 to the D.E.S. in June (Changes in Teaching Staff). 

Back to Top 
 

Q.8. What is the minimum/maximum duration of a Teacher Exchange 
 arrangement? 
A.  The minimum duration is one school year. Application for the extension of a 
 teacher exchange arrangement is made on an annual basis.  
 The maximum duration is five school years.  

Back to Top 
 
Q.9. Can a teacher exchange arrangement be terminated during the course 
 of the school year? 
A. A Board of Management should reserve the right to terminate the agreement 
 during the school year, if the arrangement isn’t operating in the best interests 
 of the pupils.  
 An exchange may not be terminated by a teacher during a school year except 
 by resigning his/her post. If a teacher resigns his/her post, the Board of 
 Management may appoint a Temporary/Fixed Term teacher for the remainder 
 of the school year. 

Back to Top 
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Q.10. Can a teacher on a Teacher Exchange arrangement keep his/her post of 
 responsibility in his/her own school? 
A. If a post of responsibility allowance post holder enters into a teacher 
 exchange arrangement, s/he must relinquish the allowance (from his/her own 
 school) for the duration of the teacher exchange arrangement. An acting 
 post holder may be appointed, subject to Circular 0022/2009 (Moratorium on 
 Promotions in the Public Service, which only allows the filling of an acting 
 Deputy Principal's position) and any subsequent directives on acting posts of 
 responsibility. 

Back to Top 
 
Q.11. Can a teacher on an inter school teacher exchange arrangement apply 
 for a Post of Responsibility? 
A. A teacher on an inter school teacher exchange scheme may apply for posts 
 of responsibility arising in her/his former school but is not eligible to apply for 
 post(s) in her/his host school. 

If successful, the teacher availing of the teacher exchange cannot take up the 
post of responsibility in her/his former school until the end of the teacher 
exchange arrangement. Instead an acting post holder may be appointed on 
an acting basis (where applicable and subject to the relevant Acting Posts 
Circulars) until the teacher exchange teacher returns to the school. 
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Q.12. Will a teacher on teacher exchange lose his/her seniority in his/her own 
 school? 
A. No. A teacher's seniority in his/her own school shall not be affected by 
 participating in a teacher exchange. 

Back to Top 
Q.13. What contract is given to the replacement teacher? 
A. The exchange teachers should be given Temporary/Fixed Term Contracts by 

their respective host schools. Contract templates and guidance can be found 
on the Appointments section of the CPSMA website (click on this link). 
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